|
Segons Joan Carles Calbet, "factors com ara la recuperació de la paga dels funcionaris, la reforma fiscal que començarà a aplicar-se al gener i el lleuger descens de l'atur, pensem que faran millorar la confiança dels consumidors."
El secretari general del departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, el Sr. Xavier Gibert, ha inaugurat la jornada assenyalant que "la capacitat de recuperació ha de venir de la mà de la innovació, i a Comertia ho tenen clar".
Les cadenes familiars de Comertia: COTTET ÒPTICS, DORMITY.COM, EAT OUT, PERFUMERIES GOTTA, NOSTRUM, SANTA GLORIA i UDON han presentat les seves darreres innovacions tecnològiques dissenyades a mida per adaptar-se al nou consumidor, fidelitzar-lo o millorar-li l'experiència de compra.
El president de Telefónica, Kim Faura, i el fundador&CEO d'Inspirit, Dídac Lee, han ofert una visió estratègica sobre com incrementar la rendibilitat empresarial gràcies a l'aplicació de noves tecnologies en retail.
La trobada anual de referència en retail a Catalunya organitzada per l'Associació Catalana de l'Empresa Familiar del Retail, Comertia, i celebrada avui al Cosmocaixa ha portat per títol "La nova era del retail" i s'ha centrat en identificar i entendre les possibilitats que ofereixen avui les noves tecnologies per arribar a un consumidor "hiperconnectat".
Durant la inauguració de la jornada, el secretari general del departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, el Sr. Xavier Gibert, ha dit que avui tenim per endavant dos reptes; d'una banda, superar la crisi econòmica, i de l'altre, assumir la conseqüència de la superació social derivada d'aquesta crisi econòmica. Per a Gibert, "els darrers mesos, podem constatar i observar una certa recuperació de l'entorn econòmic, una recuperació encara lleugera, ara bé, qualsevol capacitat de competir ha de venir de la mà de la innovació i a Comertia ho tenen molt clar: el sector de la distribució en aquesta nova era del retail, és un dels segments econòmics on hi haurà més innovació."
Al llarg de la primera sessió de la jornada, el director de noves tecnologies del FC Barcelona, Dídac Lee, i el president de Telefónica, Kim Faura, han presentat a l'auditori una visió estratègica sobre les possibilitats i oportunitats de les noves tecnologies per a les empreses. Dídac Lee ha fet esment de la ràpida evolució de la tecnologia, fins el punt que "primer està la realitat i després ve la legalitat". Segons Lee, "estem en el camí de la hibridació entre l'on i l'off i el mòbil augmentarà cada cop més el seu protagonisme." En aquesta era multicanal, és imprescindible disposar de base de dades de clients. Els usuaris del Barça generen uns 30 milions d'ingressos, -ha dit- i "al final no importa de quin canal provinguin, sinó que s'ingressi."
El president de Telefónica a Catalunya, Kim Faura, ha fet una ponència magistral sobre les noves tecnologies que venen, com ara els cotxes connectats, diferents formes de pagament per mòbil, el M2M/loT o la impressió en 3D, i ha coincidit amb Lee en què l'ús dels smartphones creixerà exponencialment en els propers anys. Faura ha fet referència també a la utilitat del Big Data en retail: "només amb la targeta SIM es pot conèixer per quines zones de la ciutat es mouen els clients i la seva procedència."
El Dr. Marc Torrent, responsable d'R+D Mobilitat i Energia, i cap dels sectors d'Infraestructures i serveis de BDigital, ha introduït l'Elevator Pitch de Comertia, assenyalant possibilitats d'innovació en funció de les diferents fases del procés de compra. Segons Torrent, "la importància de tota innovació ha de partir de la millora de l'experiència funcional de l'usuari, i els projectes actuals tenen com a objectiu la personalització, la contextualització, senzillesa i rapidesa, i la omnicanalitat."
El bloc de l'Elevator Pitch de la jornada de Comertia ha posat de manifest la inquietud tecnològica de les empreses catalanes de retail, la voluntat de dissenyar i portar a la realitat projectes a mida de les seves necessitats, i la capacitat d'inversió en R+D+i en retail, un sector fins que fins ara havia estat catalogat de poc innovador.
L'òptica centenària COTTET, de la mà d'Àlex Cottet, director de màrqueting, ha presentat a l'auditori la seva aposta per les noves tecnologies a través del desenvolupament de la graduació de les lents per a Google Glass, sent la primera òptica d'Espanya en facilitar a persones amb defectes de refracció l'ús de les ulleres intel·ligents.
David Sánchez, propietari i director general de l'empresa catalana dedicada a la fabricació i venda d'articles per al descans DORMITY.COM està col·laborant amb el Parc de Recerca UAB en un projecte d'investigació i desenvolupament que combina la visió per computador, l'electrònica i la fisioteràpia amb l'objectiu d'obtenir un sistema informàtic que li permetrà dissenyar i fabricar matalassos personalitzats per als seus clients i lliurar-los en 6 dies.
Sònia Gasa, directora corporativa de màrqueting d'EAT OUT, la divisió de restauració del grup Agrolimen, ha exposat el sistema "Panexpress" de Pans&Company, que són unes pantalles digitals situades a l'entrada dels restaurants i que permet als clients accedir al menú digital d'entrepans, i fer la comanda amb tranquil·litat. Actualment la venda per aquest canal ja suposa el 15% de la venda del restaurant, i la despesa mitja dels consumidors emprant aquest sistema és un 14% superior.
La cadena lleidatana amb més de 40 punts de venda arreu del territori espanyol, GOTTA PERFUMERIES, ha dissenyat un programa de gestió pròpia de fidelització i customització d'ofertes que genera cupons de forma personalitzada a les clientes, suggerint nous productes relacionats que afavoreixin a la venda creuada, informació del producte comprat o promocions sobre productes de subsititució. Carlos Caus, propietari i director general de la cadena de perfumeries, ha explicat la creació i disseny del terminal a la seva mida.
L'empresa de menjar casolà per emportar, NOSTRUM, ha donat a conèixer el seu sistema "Fast vending", un servei de compra sense portar diners a sobre. Amb la descàrrega de l'app mòbil o des de qualsevol dispositiu wereable, pots seleccionar, confirmar i pagar, i passar a recollir-ho després a través de la connexió a través d'un codi QR amb la màquina de vending. Segons Quirze Salomó, "creiem en l'"internet de les coses" i en la hibridació del món on line i off line.
Cristian Pascual, director general de la cadena de forns SANTA GLORIA ha explicat a l'auditori el seu sistema "HAPPY", una pantalla digital que està col·locada just al davant del TPV que serveix com a control de qualitat dels clients en el moment de fer el pagament: demana d'una forma molt senzilla, quina és la seva satisfacció en l'experiència de compra triant entre 3 estats d'ànims: Feliç, Trist o Indiferent.
La cadena UDON compta amb més de 30 restaurants que serveixen a més de 5.000 clients a l'any. L'empresa de restauració ha apostat per la venda online amb l'UDON Delivery, que els ha permès tenir informació sobre el perfil dels seus clients, què consumeix cadascú, etc., per així poder personalitzar l'oferta comercial. Aquesta plataforma és un canal més de venda per als seus franquiciats.
Sota el títol "Un món automàtic, comerç electrònic imminent", l'últim ponent de la jornada, Marc Vidal, fundador i vicepresident d'OpenShopen ha advertit que després de l'erupció del volcà de 2007 anomenat crisi, encara estem en un període de solidificació de la lava. Vidal ha dit que "en els propers 10 anys, viurem un període de grans canvis cap a l'automatització de processos on, les empreses que puguin pujar tindran creixements constants, però altres no arribaran a pujar, perquè el món s'està automatitzant i no necessitarà tantes persones". El fundador i vicepresident d'OpenShopen ha augurat que les transaccions econòmiques en ecommerce seran del 40% cap a l'any 2025, quan ara són del 8%.
Per tal de liderar el futur del retail, és urgent dur a terme la recerca d'automatització i la reducció de processos, investigar com reduir-los per ser més ràpids i més automàtics. A través d'una al·legoria forestal de sequoies, Vidal ha dit que "si les empreses volen seguir sent competitives, el futur del retail ha de ser fer xarxa."
Per acabar, el president de Comertia, ha clausurat la sessió d'avui amb un discurs optimista de cara a les vendes de la campanya de Nadal. Segons Joan Carles Calbet, "factors com ara la recuperació de la paga dels funcionaris, la reforma fiscal que començarà a aplicar-se al gener i el lleuger descens de l'atur, pensem que faran millorar la confiança dels consumidors."
La Segona Tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Sra. Sònia Recasens, ha fet la cloenda de l'acte felicitant a Comertia per la temàtica tractada i a les seves empreses per l'originalitat en les innovacions presentades. "Des de l'Ajuntament de Barcelona seguirem recolzant totes aquelles iniciatives innovadores en retail."
La Jornada de Comertia enguany ha comptat un any més amb el patrocini de Factor Energia, i també amb les empreses Telefónica i Openshopen.
Comertia agrupa 63 empreses de retail, que sumen més de 5.100 punts de venda, factura 5.200M€ anuals i dóna feina de forma directa al voltant de 43.000 persones. |