El 13 de gener els sectors comerç i restauració es van tornar a concentrar davant del Palau de la Generalitat per llegir un manifest a la Generalitat amb les peticions del sector comerç i restauració en el que es reclamava un “Pla econòmic de xoc urgent” per evitar la destrucció de llocs de treball i demanen no ser discriminats respecte d’altres àrees amb més interacció social.
Els sectors comerç i restauració de Catalunya mostren la seva preocupació davant la manca de planificació i previsió, i clamen al Govern una gestió de la pandèmia que protegeixi salut i economia.
Les darreres restriccions sobre el comerç i la restauració estan causant greus problemes de viabilitat en les empreses i el sector demana un Pla Econòmic de Xoc urgent amb peticions concretes per poder compensar part de l’aturada intermitent i constant de l’activitat empresarial.
- Acabar amb la discriminació dels establiments ubicats als centres comercials i reobrir les botigues que s’ubiquen en aquests espais.
- Reobertura de l’activitat comercial els caps de setmana.
- Supressió de la limitació de 400 m2 de superfície.
- Restitució total de la restauració sense limitacions horàries.
- Condonació de part dels crèdits ICO concedits, com a compensació de les pèrdues ocasionades per les constants restriccions de l’activitat sofertes durant el 2020 i 2021.
- Subvencions directes a fons perdut com a compensació de la pèrdua d’activitat similars a les que s’estan duent a terme en altres països de la UE.
- Ampliació dels ERTOs fins a final de 2021 i aplicació de mesures de reequilibri de llocs de treball que permetin evitar el tancament de les empreses.
- Supressió dels impostos i de les taxes durant els períodes de tancament i reducció de l’activitat.
- Destinar recursos a un major control de les interaccions socials: fer tests d’antígens a la població, comptar amb més rastrejadors per evitar celebracions privades i més control en el transport públic i carrer, per minimitzar l’índex de contagis ara i en els pròxims mesos.
- Demanem consens i col·laboració amb el sector a l’hora de decidir sobre les restriccions que afecten directament l’activitat econòmica; això permetria garantir un equilibri entre salut pública i econòmica en temps de pandèmia i evitar la destrucció massiva d’empreses i llocs de treball.
El sector empresarial vol mostrar la seva preocupació i indignació davant la manca de planificació i previsió d’aquesta tercera onada pandèmica per part del Govern, qui no ha ampliat el personal sanitari com tampoc ha proveït als hospitals de més UCI disponibles per fer-la front, i exigeix una gestió de la situació que no discrimini es sectors, que sigui coherent i tingui en compte tots aquells àmbits en què es produeix interacció social, com el transport públic o les celebracions privades.
El sector econòmic i les associacions de comerciants demanen a la Generalitat que tingui en compte la importància de garantir la viabilitat del sector per a mantenir 120.000 llocs de treball dels quals en depenen milers de famílies, i que ara mateix pengen d’un fil degut a les restriccions.
Entitats signants:
ABCcat Agrupament de Botiguers de Catalunya
Aces
Amicca
Anceco
Asociación Española de Centros y Parques Comerciales (AECC)
Barcelona Comerç
Barcelona Oberta
Cecot Comerç
Cedac
Comerciants Centres Comercials
Comertia
Consell de Gremis
Eurelia
Foment Comerç
Gremi de Restauració de Barcelona
Gremi Hábitat
Pimec Comerç
Retailcat |