XXII Jornada Retail de Comertia – El Retail enamora

250 professionals del món empresarial assisteixen a la XXII Jornada Retail de Comertia que reivindica el model català de comerç amb una fiscalitat més justa, menys traves burocràtiques i una reforma urgent de l’Administració

Josep Ametller (Ametller), Lluis De Buen (Fishhh), Pilarin Bayès, Cristina Cabañas (Guitart Hotels), Javier Carrera (Hurley),  Lucas Morera (Brownie) i Miguel Ángel Fernández (Nude Project) i Àlex Roca reflexionen sobre el present i el futur del comerç i la seva forma d’enamorar al client

Barcelona, a 14 de novembre de 2024. – Comertia ha reunit 250 empresaris i directius vinculats al món del retail en motiu de la XXII Jornada Retail de Comertia celebrada al CosmoCaixa. El lema de la Jornada ha sigut El Retail enamora: l’emoció diferencial i ha comptat amb els empresaris Josep Ametller (Ametller), Lluis De Buen (Fishhh), Cristina Cabañas (Guitart Hotels), Javier Carrera (Hurley), Lucas Morera (Brownie) o Miguel Ángel Fernández (Nude Project) i personalitats del món cultural i esportiu com la Pilarin Bayès i l’Àlex Roca.

Les emocions juguen un paper fonamental en la psicologia de compra i venda. El consumidor vol que la marca comparteixi els seus principis i la seva manera de fer i entendre el món. La sostenibilitat, l’ètica, la responsabilitat social  o la digitalització tenen un paper protagonista i han d’estar al centre de la relació i l’experiència de client. Compartir per competir, tal com diu el lema de Comertia.

Parlaments de benvinguda

Durant el seu discurs de benvinguda, el president de Comertia, Ignasi Pietx, ha recordat les víctimes i els afectats per la Dana al País Valencià als quals es destinaran tots els beneficis recaptats durant la XXII Jornada Retail de Comertia. Malgrat competir en desigualtat de condicions, Pietx ha reivindicat el model català de retail amb empreses arrelades al territori, des d’on s’han de prendre les decisions, es generen llocs de feina i es paguen impostos. “La competència deslleial no és plat de bon gust per als comerços que amb suor i llàgrimes aixequem cada dia la persiana de les nostres botigues”, ha alertat.

El president de Comertia ha recordat que els valors del comerç impliquen fomentar la bona convivència, crear i mantenir els llocs de treball, generar riquesa local, cuidar el planeta i construir un barri més segur. En aquest sentit, Ignasi Pietx ha defensat “una fiscalitat més justa en l’impost de successions o l’impost de societats, que cada cop hi hagi menys traves burocràtiques i una reforma urgent de l’Administració”. “Demanem a l’Administració que sobretot ens deixi treballar, crear més riquesa, invertir i generar llocs de feina”, ha reivindicat.

Alhora, Ignasi Pietx ha alertat sobre el gran problema d’absentisme laboral que viuen les empreses i la societat, tot recordant que el cost de l’absentisme és de 37.000 milions d’euros a Espanya i que més d’un milió de persones falten cada dia a la feina. Segons l’últim indicador de Comertia, el 50% dels empresaris de Retail tenen un absentisme laboral superior al 5%, dels quals un 20% tenen fins i tot una ràtio superior al 10%. “L’absentisme no és un dret laboral, sinó un problema social que afecta la competitivitat i la productivitat de les empreses. I això ens empobreix molt com a societat”, ha criticat. Ha posat sobre la taula algunes solucions a l’absentisme laboral com, per exemple, la col·laboració publicoprivada, alhora que ha dit que “ara no és un bon moment per a la reducció de la jornada laboral.”

Per concloure, Pietx ha reivindicat el retail com a activitat empresarial que vehicula l’urbanisme de les ciutats i una forma de viure europea i mediterrània. “Cada vegada que una persona entra en una botiga no només compra un producte o un servei, sinó que busca i viu una experiència única que enamora”, ha conclòs.

La directora general de Comerç, Marta Angerri, ha destacat la feina de Comertia com a referent de l’empresa familiar del retail a casa nostra. “Aquesta Jornada és un referent per a tots aquells que estimem el comerç”, ha assegurat poc abans de reivindicar la importància de l’amor i la cadena de valor del producte en el món del retail. “El comerç necessita atraure i professionalitzar el talent, hem d’enfortir les nostres marques perquè venen temps no massa fàcils”, ha afegit.

El director del Centre d’Empreses de CaixaBank a Sabadell, Francesc Gavagnach, ha recordat que fa més de 15 anys que l’entitat col·labora amb els projectes de Comertia i que vol ser un partner estratègic. “A CaixaBank donem suport a les empreses, com les vostres, per prosperar i créixer en un entorn que es transforma constantment. Ens enorgulleix poder acompanyar entitats tan reconegudes en la difusió i la reflexió de les estratègies a seguir en el món del retail”, ha explicat.

Ser culturalment rellevants

Els empresaris Javier Carrera (Hurley), Lucas Morera (Brownie) i Miguel Ángel Fernández (Nude Project) han reflexionat sobre la importància del propòsit de marca i el seu impacte en la construcció de la personalitat dels seus clients. Segons el CEO de Hurley a Emea, “l’amor s’aconsegueix a través d’un producte que dona una funcionalitat especial i una connexió molt profunda, tot i que no hi ha res que enamori més que la botiga física”. Alhora, el copropietari i director d’expansió de Brownie que té més d’un centenar de punts de venda arreu del món ha recordat els seus orígens en una botiga de barri i ha destacat la seva feina en el disseny i el producte, tot i la competència dels grans grups de moda d’Espanya. Per últim, el director de retail de Nude Project ha alertat que “la intel·ligència artificial no pot substituir la creativitat de l’ésser humà” i ha avança que durant “el Black Friday es canvia totalment el ritual de venda”.

Enamorar-se de l’ofici

La dibuixant i il·lustradora de contes, Pilarin Bayès, i l’empresària del grup Guitart Hotels, Cristina Cabañas han explicat com es van enamorar de l’ofici i com aconsegueixen ara també enamorar el seu públic. Bayès ha alertat sobre les mancances de la intel·ligència artificial, poc abans de destacar la perseverança, la humilitat i la imaginació com a valors fonamentals a l’hora d’emprendre. Segons la il·lustradora, “la inspiració ha d’existir sempre, el comerç amb el tracte amb la gent. Fer que les coses siguin com són i com han de ser però una mica millor sempre”. “La Pilarin és la dona més solidària del món i la patum de Catalunya, tothom l’estima perquè és autèntica”, ha apuntat Cabañas. Totes dues es van conèixer en un esdeveniment solidari d’infants amb càncer i des de llavors han construït una amistat que amb sororitat perdura en els anys. Alhora, l’empresària ha insistit en el paper clau que poden tenir les empreses en la lluita contra el càncer.

El Far dels Orígens

Quins són els orígens i la visió d’Ametller i Fishhh!? Els empresaris Josep Ametller i Lluis De Buen que alhora són socis de Comertia asseguren haver trobat la vocació de “servir, visualitzar un projecte i fer-lo possible”. Ametller Origens dona feina a més de 4.000 persones i un dels seus cofundadors defensa que la seva principal tasca és mantenir plena l’essència del propòsit. “La tecnologia afecta molt el reprovisionament. Ens hem de digitalitzar i ara ja sabem què comprarà un client d’aquí unes setmanes gràcies al registre de patrons de consum”, explica Josep Ametller que assegura haver-se inspirat molt en el fundador de Starbucks i el seu frapuccino. En aquest sentit, Lluis De Buen ha alertat de la pressió fiscal que pateixen els empresaris, ha destacat l’esperit Cruyff a l’hora d’emprendre i ha posicionat l’emprenedor com a “màxima figura d’impacte” a la societat.

El límit te’l poses tu

Les empreses les formen persones, éssers humans amb inquietuds, pors, virtuts, fracassos i èxits. L’esportista Àlex Roca ha emplaçat els presents a convertir cadascuna de les oportunitats que et brinda la vida en una capacitat de superar-se, derrocar barreres i créixer per aconseguir les metes somniades. “També forma part de la vida acompanyar en els somnis als altres, secundar-los i fer-los creure que amb lluita i esforç, poden complir-se”, ha conclòs.

Un any més, Comertia agraeix la seva participació a tots els ponents, als sponsors  i CaixaBank i a tots els global partners que són Factor Energia, Mercanza, Banc Sabadell i Saima Systems, així com els media partners Difusión Sport, The New Barcelona Post i Distribución Actualidad.

Més sobre Comertia

Comertia compta amb 60 empreses que representen 160 marques, té una facturació global superior als 10.000 milions d’euros que representa el 3,2% del PIB català i un 0,6% del PIB espanyol. Representa més de 42.000 treballadors i més de 3.200 establiments. Té una inversió agregada de 400 milions d’euros.