Comertia: “l’objectiu del govern ha de ser garantir la sostenibilitat de les companyies familiars”
En el vintè aniversari de l’entitat, Comertia agrupa 61 cadenes de retail que sumen més de 100 marques comercials, 4.000 punts de venda, 35.000 llocs de feina directes i una facturació conjunta de 4.000M€ anuals.
Dimarts, 14 de juny de 2022. — En el marc de la celebració dels 20 anys de l’Associació catalana de l’empresa familiar del retail, Comertia, l’entitat ha fet un repàs de la seva activitat i els reptes superats per les empreses associades malgrat les tres crisis que han sacsejat l’economia en aquestes dues primeres dècades de vida de l’entitat. Des de Comertia, s’ha fet referència a l’entorn actual en el que operen les empreses, amb un escenari de gran incertesa. Segons Comertia, la inflació s’ha convertit en un problema de primer ordre per a empreses i llars, i la guerra a Ucraïna ha afegit encara més tensions a la preocupant escalada que des de fa mesos s’ha produït en els preus de l’electricitat i els carburants, l’alça històrica de les matèries primeres, els problemes d’oferta i els colls d’ampolla de la logística internacional.
En el discurs de benvinguda, el president de Comertia, David Sánchez, ha advertit que “comencem a observar un deteriorament de la confiança dels empresaris, que afecta de manera negativa les previsions d’inversió i ocupació de les empreses i, en especial, la capacitat de compra de les llars més vulnerables.” La principal petició de Comertia al Govern i a les autoritats presents a l’acte va ser prioritzar la sostenibilitat de les empreses familiars en la seva gestió, així com dotar al teixit empresarial d’un marc de flexibilitat legal que afavoreixi l’adaptació de les empreses als diferents contexts d’incertesa actuals. “Per al nostre col·lectiu d’empreses familiars, disposar d’una regulació de l’impost de successions equitativa i coherent seria clau per a garantir la continuïtat del negocis. I una altra petició que fa anys venim reclamant és l’exempció fiscal sobre els beneficis no repartits”.
En l’acte, celebrat a l’Hotel Miramar i moderat pel periodista i actor Marc Giró, ha tingut lloc també el lliurament de reconeixements per part del Conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, i la regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Interior i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, la Sra. Montserrat Ballarín, a les vuit empreses que celebren 20 anys a l’associació: Casas, Grup Vidal, Cottet, Benito Sports, La Mallorquina, Andreu Gastronomia, Casa Viva i Regia.
En acabat, hem comptat amb els parlaments de les autoritats presents a l’acte. Montserrat Ballarín ha felicitat l’entitat i ha assegurat que des de l’Ajuntament continua l’aposta pel comerç de proximitat “que fomenti i consolidi la barreja d’usos dins de la ciutat i s’estengui per tots i cadascun dels 73 de barris”. En aquest sentit, també ha volgut assenyalar la publicació del Catàleg de Serveis i Programes per al Comerç, la Restauració i el Consum 2022 amb la intenció de “posar a l’abast noves eines que contribueixen a millorar els negocis, prestigiar la carrera professional i afavorir el relleu generacional.”
El Conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, “ha afirmat que som en un moment de cruïlla”, amb “grans reptes per davant”, en el que “estem decidint com serà el futur de la nostra societat”. “En aquest procés, Comertia, com a agent d’un sector fonamental, té molt a dir i molt a fer”, ha explicat. Torrent ha destacat també l’aposta del Govern per “la innovació, la digitalització i la transformació verda”, “sempre a partir del diàleg, buscant implicar els diferents actors” en “reptes compartits que ens interpel·len a tots”.
Tot plegat ha estat una celebració empresarial molt especial per commemorar l’activitat de Comertia al llarg d’aquestes dues primeres dècades de vida i ha comptat amb les empreses familiars de Comertia, pares, fills i avis, així com amb una gran representació política, amb la presència del Secretari General, Oriol Sagrera, el Secretari d’Empresa, Albert Castellanos, el director general de Comerç, Jordi Torrades, la directora de la CCAM, Agnès Russiñol, i el director de l’Agència Catalana de Consum, Francesc Sutrias. També han assistit els representants de les principals patronals del sector com la Cambra de Comerç, la Cecot, Foment, Consell de Gremis, el Gremi de Restauració, Barcelona Oberta i Barnacentre, i també d’empreses privades col·laboradores de Comertia, com Factor Energia, Neinver i Caixabank.
Comertia representa avui les principals cadenes i marques comercials de referència del nostre país, i la història de l’entitat explica la història del retail d’aquestes darreres dues dècades a Catalunya.
Més sobre Comertia
Comertia és l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar del Retail, una entitat que agrupa 61 empreses de retail, que sumen més de 4.000 punts de venda, factura conjuntament 4.000M€ anuals i dóna feina de forma directa al voltant de 35.000 persones.